Visie

De laatste 10 jaar zijn de internetondernemingen als paddenstoelen uit de grond geschoten. Je kunt tegenwoordig steeds meer dingen via internet regelen. Als het nu gaat om bijv. bankzaken, een postpakket volgen, online winkelen, foto's en filmpjes bekijken, social media, e-mailen of het opzoeken van de openingstijden van de lokale supermarkt op zondag. Daarmee is internet onmisbaar in de huidige samenleving.

Om het internet van vandaag mogelijk te maken spelen webhosters een grote rol. Zij zorgen ervoor (net zoals IceHosting) dat alle applicaties, websites en communicatiemiddelen online blijven en daarmee dag en nacht beschikbaar.

IceHosting zorgt dat uw onderneming online blijft door servers in te zetten. Deze servers staan in verschillende datacenters. In ieder datacenter zijn alle voorzieningen aanwezig zijn zodat de server ongestoord kan blijven draaien. Deze voorzieningen bestaan o.a. uit een noodstroomaggregaat, dubbele koeling, brandbeveiliging en meerdere glasvezels voor snel internet.

Groen gehost

Servers verbruiken stroom en moeten bovendien ook nog eens gekoeld worden wat nog meer elektra kost. Een datacenter met honderden servers verbruiken veel stroom. Stroom wordt vaak nog opgewekt uit fossiele brandstoffen en dragen servers indirect mee aan de klimaatverandering. Als organisatie willen we ervoor zorgen dat we het milieu zo min mogelijk belasten. Daarom kopen we groene stroom in. Groene stroom is opgewekt door zonnepanelen, windmolens of watergeneratoren.

In 2008 zijn we begonnen aan een schoonmaakactie van ons serverpark. We hebben alle veel stroom verbruikende servers vervangen door efficiƫntere servers. In 2011 hebben we de volgende stap gezet door zogeheten "low voltage" CPU's in te zetten. Dit is een speciaal ontwikkelde procesor-generatie van Intel die zo efficient mogelijk met de stroom omgaat zonder snelheid verlies. In 2019 hebben we alle fysieke servers vervangen met virtuele servers. Daardoor hebben we minder fysieke machines nodig.

Op gebied van serverkoeling in het datacenter onwikkelen we een techniek waarmee de airco's vaker uit kunnen. De airco's verbruiken relatief veel stroom om alle warmte van de servers weg te koelen, terwijl er genoeg koude lucht van buiten naar binnen geblazen kan worden om met een veel lager stroomverbruik te kunnen koelen. In Nederland is de buitentemperatuur 80% van het jaar onder de 20 graden. Als de buitentemperatuur boven de 20 graden komt, schakelen de airco's automatisch in. Op deze manier kunnen we ca 80% van het jaar besparen op de stroomkosten van de airco's.

Hosting & Mobiele apps

Op het hosting gebied zal het in de toekomst alleen maar verder groeien. Steeds meer bedrijven zullen hun applicaties uitbreiden naar het internet toe. Daarmee zal onze rol als webhoster niet snel verdwijnen. Sterker nog, het zal eerder gaan toenemen. Wij willen ook in de toekomst ervoor zorgen dat wij persoonlijk met de klant kunnen meedenken aan hun hosting behoefte.

Sommige mensen zijn er sterk van overtuigd dat mobiele apps straks het "browsen" overbodig maken. Dat kan wellicht zo zijn, maar wat veel mensen vergeten is dat een mobiele app ook internet nodig heeft om datafeeds op te halen. En raad eens hoe die datafeeds op de telefoons komen? Inderdaad via een hostingplatform.

IceHosting in de toekomst

We zien dat de vraag naar webhosting alleen maar zal groeien in de toekomst. Wellicht is de groei van reguliere websites niet zo hoog, maar de groei van mobiele apps, online applicates en "big data" zal zeker blijven toenemen.

Als 2e punt zal de "cloud" nog meer opkomen. Zo gaan bedrijven langzaam naar "in het cloud werken". Met onze op cloud gebasseerde producten kunnen we prima de ondernemers in voorzien.
Ook zelf blijven wij innoveren aan onze eigen cloud omgevingen en blijven we nieuwe technieken ontwikkelen.

Tot slot willen wij dezelfde hoge kwaliteit blijven leveren in de toekomst. Dat geld voor zowel onze hostingdiensten als de support en communicatie die daarbij hoort.

Gepubliceerd: Oktober 2012, Update: September 2019